Predstavnik u Upravljačkom odboru RCK – Glavni koordinator
|
Sibila Roth
|
Koordinator projekta
|
|
Administrativni voditelj Upravljačkog odbora RCK
|
|
Stručnjak za međunarodnu suradnju
|
Ana Peček
|
Koordinator aktivnosti LAB-a
|
Maja Uršić Staraj
|
Koordinator aktivnosti odgojno-obrazovnih djelatnika
|
Marija Krapić
mkrapic.rck@gmail.com
|
Radionica vezana za izradu Plana komunikacije održana je 29. i 30. ožujka 2022. u prostorima Ugostiteljske škole Opatija, a u sklopu projekta RCK RECEPT.
Naš nastavnik Davor Capan je u sklopu projekta RCK RECEPT od 06.04. do 07.04. sudjelovao na edukaciji Autorske pizze s lokalnim karakterom koja je održana u Pazinu u organizaciji AZRRI - Agencije za ruralni razvoj Istre.
Naš nastavnik Marko Pađen od 18.03 do 20.03. sudjelovao je na edukaciji Slastičarski Master Class - Lisanato tijesto - mille feuille koja je održana u organizaciji Škmer kuharske akademije iz Splita.
Pozivamo vas na Meetup „Tourism out of the box“ - Priča jednog poduzetnika - Solana Nin - Priča o soli
Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija sa svojim partnerima, STEP RI d.o.o., FMTU - Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Udrugom diplomiranih studenata FMTU, organizira Meetup.
Predviđeno vrijme održavanja: srijeda, 13. travnja 2022. od 18:00 do 19:00 sati.
U nastavku je poveznica na kojoj možete pronaći više: http://www.step.uniri.hr/event/webinar/solana-nin-prica-o-soli/
Edukacija Gotova jela od raznih vrsta mesa održana je 8. veljače 2022. u Pazinu za nasatvnike kuharstva, a u sklopu projekta RCK RECEPT.
Edukacija Meso divljači u kreativnoj gastronomiji održana je u Pazinu 1. veljače 2022. godine pod vodstom chefa Zdravka Tomšića, a sve u sklopu projekta RCK RECEPT.
Od 26. do 28. siječnja 2022. godine održana je edukacija za strukovne nastevnike pod nazivom Samo zdravo. Program je obuhvatio integrativni pristup zdravlju i prehrani kao jednom od najvažnijih čimbenika u očuvanju zdravlja. Program Samo zdravo organizacije GAIA NOVA odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja kao stručna potpora za kurikulum Zdravo za međupredmetnu nastavu.







RCK RECEPT
Masterclass za profesionalce
FINGERFOOD pod vodstvom chefa Roberta Benzie
25. i 26. listopada 2021.
RCK RECEPT
Naši nastavnici učili su o uspješnijoj komunikaciji s gostima na radionici "Uspješna komunikacija s gostom" u organizaciji tvrtke Sagape koja je održana 12. i 13.10. 2021.
Ideal gastronomije za mene je kroz kreativnu kuhinju podizati svijest o potencijalu lokalnih proizvođača hrane te održavati svijest o važnosti zdrave prehrane bazirane na lokalnim i sezonskim namirnicama"
David Skoko, chef kuhinje konobe Batelina

Kuhati kavu za goste za mene znači živjeti ulogu Djeda Mraza svaki dan, 365 dana u godini, jer uveseljavati ljude kroz nešto svakidašnje kao što je šalica kave pravo je umijeće.
Kroz život sam učio razne vještine, a sve su me navele da pomislim da je i življenje vještina.
Najlakše je kad se imaš na što osloniti, kada nađeš nešto što te definira.
Za mene su to rituali!
Ispijanje kave je jedan od njih. Ukoliko taj ritual gostima uveličamo svojom vještinom, sjetit će nas svaki puta kada budu pili kavu."
Domagoj Trusić, specijalist za kavu i voditelj edukativnog centra Hug & Punch Coffee Co.

Tino Sinožić, chef kuhinje restorana Navis

Predsjednik sam Udruge konobara i barmena Hrvatske, regionalnog lidera u strukovnoj edukaciji ugostiteljskog osoblja. Kroz suradnju sa ugostiteljskim i hotelskim kućama te provođenjem brojnih seminara u razvojnim agencijama i obrtničkim komorama, podižemo kvalitetu ugostiteljske ponude. Vlasnik sam i direktor te brend menadžer tvrtke Scorpio d.o.o., specijalizirane za ugostiteljsku opremu, profesionalnu opremu za barmene, cocktail catering i bar consulting.“
Zoran Lukic, predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske

[Panel rasprava: Ulaganje u izvrsnost za turizam budućnosti]
18.10.2021. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci
"Ja sam Deni Srdoč i chef sam kuhinje restorana Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč. Dolazim sa otoka Krka iz mjesta Krk. Čast i zadovoljstvo mi je kuhati na našem području i zajedno sa svojim timom naš dragi Kvarner pozicionirati na svjetske visine.
Odabrao sam baviti se ovim poslom jer je kreativan i dinamičan, upoznaje se puno predivnih ljudi i stvaraju poznanstva za cijeli život.
Poruka svim mladima bi bila da uživaju, grade se pravilnim redoslijedom i da će sve doći kada bude vrijeme za to. Puno truda i vremena treba uložiti, ali u konačnici ako si skroman i nadaren sve će se posložiti."
Deni Srdoč, chef kuhinje restorana Nebo by Deni Srdoč

"Sommelier nije samo stručnjak koji će preporučiti najbolje vino ili napitak u skladu s pojedinim jelom, brižno ga i pažljivo poslužiti, već mora znati kako opustiti gosta i procijeniti ga kao osobu, kako bi sukladno tome mogao najbolje zadovoljiti njegove eno-gastronomske prohtjeve. Ovo zanimanje ujedinjuje mnoge tehničke, ljudske i psihičke aspekte te zahtijeva tehničku pripremljenost i senzibilitet.
Nadalje, prirodno je očekivati da će u zemlji koja je, svojim strateškim turističkim dokumentima zacrtala da želi postati destinacija s četiri ili pet zvjezdica, biti sve veća potražnja za specijalistički obrazovanim i stručnim osobljem.
Nije stoga čudo da mi, u Hrvatskom sommelier klubu, svaki tečaj počinjemo sloganom – Sommelier, zanimanje budućnosti."
Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba

Aktivnost se održava od 26.-28.10.2021.
U nastavku poveznica na objavu sa web stranice Step Ri: https://www.step.uniri.hr/even
Kako pravilno primijeniti tehniku sotiranja, konfitiranja te sous vide-a učimo u Kul In Institutu u Sisku.


U susjednoj smo Sloveniji naučili sve o Vinogradarsko-vinarskoj geografiji Goriških brda zahvaljujući edukaciji Hrvatskog sommelierskog kluba i našem projektu RCK RECEPT.
Ovoga smo puta u @hugandpunch saznali sve o ključnim značajkama zelene kave - od proizvodnje, čišćenja i prženja pa sve do distribucije i kupovanja sirove kave.
Edukacija Hrvatskog sommelierskog kluba pod nazivom "" naučila je naše nastavnike tajnama usklađivanja najfinijih delicija s dobrom kapljicom.
Tečaj artisan pekarstva održan je od 5. do 9. srpnja 2021. u Sisku za nastavnike kuharstva.
"Program je izuzetno sofisticiran i moram pohvaliti našu predavačicu Moranu koja je stvarno dala sve od sebe da nam približi to područje što više. Rekao bih da smo cijeli tjedan slagali jedan mozaik i dobili nov sadržaj koji će nam zaista koristiti, ne samo u slastičarstvu i pekarstvu, već i u kuharstvu kroz hladna predjela, dodatke juhama kao hrskavu komponentu. Kao da smo bili u laboratoriju i istraživali što će se dogoditi ako napravimo preinake u formuli. Imali smo tu slobodu jer je predavačica bila sjajna i fleksibilna."
(Damir Perman, nastavnik kuharstva)
"Problem solving and decision making" je masterclass koji upoznaje polaznike sa strukturama, procesima i potrebnim vještinama za rješavanje problema i donošenje pravih odluka.
Engleski jezik koristi oko 1,5 milijardi govornika. Najbolji je jezik za međunarodno poslovanje te jedan od najutjecajnijih u svijetu.
Važnost aktivnog služenja engleskim jezikom prepoznale su i naše djelatnice koje pohađaju dvotjednu online edukaciju konverzacijskog engleskog.
Tečaj artisan pekarstva upoznao nas je s principima majstorskog pekarstva,izradom kruha i peciva od kukuruznog, heljdinog i raženog brašna, načinima pletenja peciva, slatkim tijestima, lisnatim tijestima te quichevima.
Studijski posjet međunarodnom centru u sektoru turizam i ugostiteljstvo - Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled
Kako organizirati događaj, što je protokol, koja pravila vrijede u poslovnoj komunikaciji... Iza naših je nastavnika dvodnevna edukacija Pravila upravljanja protokolom.
Edukacija Hrvatskog sommelierskog kluba pod nazivom "Jelo i vino - načela i tehnike uskladivanja" naučila je naše nastavnike tajnama usklađivanja najfinijih delicija s dobrom kapljicom
Naše nastavnice u Idec Training Centre u grčkom Pireju uče o inovativnim metodama poučavanja poput design thinkinga te učenja na otvorenom, a sve zahvaljujući projektu RCK RECEPT.
Kako doživljavamo ono što kušamo, kako evaluirati prirodne značajke kave te kako implementirati ta znanja u poslovanje naučili su naši nastavnici na radionici Sensory - umijeće degustiranja u sklopu projekta RCK RECEPT
Proizvodnja, sljubljivanje, kuhanje i posluživanje piva i s pivom
Radionica Škmer Akademije naučila nas je tajnama proizvodnje craft piva, kuhanja i posluživanja te sljubljivanja piva, a sve zahvaljujući našem projektu RCK RECEPT
Svoje vještine u izradi najfinijih slatkih delicija usavršavali su naši nastavnici u Zagrebu 26.6.2021. na Cjelodnevnoj školi visokog slastičarstva u organizaciji Centra za kulturu prehrane.
Dvodnevna radionica Moć gostoljubivosti - Podizanje kvalitete usluge i stjecanje lojalnosti gosta u sklopu projekta RCK RECEPT u @kozlovicwinery1904 i @sanroccohotel na oduševljenje naših nastavnika.
Hvala predavačima!
🔸RCK RECEPT🔸




Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija sa svojim partnerima, STEP RI d.o.o., FMTU - Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Udrugom diplomiranih studenata FMTU, poziva vas na Meetup „Virtualno putovanje Središnjom Podravinom“.
Elizabeta Milanović Glavica, donedavna direktorica turističke zajednice područja „Središnja Podravina“ i koordinatorica za turizam u europskoj organizaciji Interpret Europe će vas virtualno provesti kroz Središnju Podravinu i spremno odgovoriti na sva vaša pitanja.
Kada: 27.05.2021. u 18h
Rok za prijavu: 21.05.2021 u 16h
Trajanje: 45 min
Gdje: ZOOM platforma
Više informacija na https://www.step.uniri.hr/event/virtualno-putovanje-sredisnjom-podravinom/
Sistematična provedba ciklusa edukacija za nastavnike kuharstva modul 2/3 Nove tehnologije.
Zero waste koncept posljednjih godina prakticira većina chefova, a reduciranje otpada u kuhinji s vremenom je preraslo u pravu gastronomsku umjetnost.
Naši nastavnici se, zahvaljujući projektu RCK RECEPT te Škmer kuharskoj akademiji, usavršavaju i u ovom području
.



22.4.2021. družili smo se sa 𝗹𝗲𝗴𝗲𝗻𝗱𝗼𝗺 𝗵𝗿𝘃𝗮𝘁𝘀𝗸𝗼𝗴 𝘁𝘂𝗿𝗶𝘇𝗺𝗮, kako je 𝗦𝗲𝗹𝗶𝗺𝗶𝗿𝗮 𝗢𝗴𝗻𝗷𝗲𝗻𝗼𝘃𝗶𝗰́𝗮 nazvala predsjednica Alumni FMTU, dr.sc. Josipa Cvelić Bonifačić.
Održana je prezentacija i rasprava na aktualnu temu: "𝗣𝗢𝗦𝗧 𝗖𝗢𝗩𝗜𝗗 - 𝗛𝗼𝗰́𝗲𝗺𝗼 𝗹𝗶 𝗶 𝗱𝗮𝗹𝗷𝗲 𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁𝗶 𝘂 𝘁𝘂𝗿𝗶𝘇𝗺𝘂?"
Meetup je proveden u sklopu projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu u suradnji sa Step Ri - znanstveno tehnologijskim parkom i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.





Sve o zanimanju sommeliera, tehnikama degustacije vina, enologiji, enogastronomiji i mnogim drugim vinskim tajnama naučili su nastavnici na edukaciji Hrvatskog sommelierskog kluba
⬆️ RCK RECEPT ⬆️
#rckrecept #euproject #education #gastronomy #sommelier #wine



Meetup - Tourism out of the box - "Priča jednog poduzetnika - Ivan Bengeri: Kako uživati radeći i raditi uživajući?"
U sklopu projekta RCK RECEPT Ugostiteljska škola Opatija sa svojim partnerima Step Ri d.o.o., Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Udrugom diplomiranih studenata FMTU organizira Meetup.
U nastavku je poveznica na kojoj možete pronaći više informacija https://www.step.uniri.hr/event/webinar/prica-jednog-poduzetnika-ivan-bengeri/?occurrence=2021-03-25
Webinar Food Science & Obesity u organizaciji Global Episteme.
Zahvaljujući projektu RCK RECEPT na webinaru su sudjelovali i naši nastavnici Kristina Gligora te Mario Nosić.
U sklopu projekta RCK RECEPT 23.3.2021. održana je još jedna u nizu radionica za nastavnike. Ovoga puta tema je bila Suvremeni trendovi u posluživanju vina. Hvala organizatoru ŠKMER iz Splita!
Otvorene su prijave za RCK HUB – šestomjesečni program edukacije i mentoriranja koji će se održavati u razdoblju od travnja do rujna 2021. godine u Opatiji.
Program je namijenjen svima koji imaju ideju koja je primjenjiva u sektoru turizma i ugostiteljstva i razmišljaju o pokretanju posla. Više informacija raspoloživo je na stranicama https://www.step.uniri.hr/
2. ožujka 2021. u Ugostiteljskoj školi Opatija održan drugi sastanak Upravljačkog odbora RCK RECEPT uz poštivanje svih epidemioloških mjera.
U sklopu projekta RCK RECEPT te pod budnim okom Domagoja Trusića naši nastavnici uče osnove rada barista. Hvala Hug&Punch!



U tijeku je prva edukacija nastavnika u sklopu projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu
Tema: Uvod u kavu (Introduction to coffee)
22.1.2020. nastavno na provedbu ugovora financiranih unutar Poziva Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, Ministarstvo turizma i sporta organizirlo je online sastanak o temi realizacije projektnih aktivnosti.
18.12.2020. održan je prvi on-line sastanak Upravljačkog odbora u projektu RCK Recept - Regionalni centar profesija u turizmu. Raspravljalo se o temama važnim za daljnji rad centra.
Članovi Upravljačkog odbora upoznati su s dosad provedenim aktivnostima, realiziranim stavkama i poteškoćama nastalim pri upravljanju projektom.